Menu Close

OVER ANNELIEK

Ik ben Anneliek Peters, 22 jaar oud en gebaseerd in Nijmegen. Ik ben op 1 juli 2019 afgestudeerd van de opleiding Interdisciplinary Arts (Interdisciplinaire Kunsten) aan de Hogeschool ZUYD in Maastricht, waar ik werd opgeleid tot all-round maker: van conceptvorming tot presentatie. Doordat ik mij tijdens mijn opleiding heb toegespitst op de leidinggevende rol in de wereld van de kunsten, zeg ik liever dat ik ben opgeleid tot interdisciplinair projectleider.

Mies van de Rohe’s “Form follows function” is een welbekende uitspraak in de kunstwereld. Mijn werk is te zien in een soortgelijk kader, al is het bij mij meer “form follows content.” Mijn artistieke werk begint altijd met een uitgebreid onderzoek naar het thema waarmee ik ga werken. Langzaamaan begint dit onderzoek zich dan te ontwikkelen naar een artistiek project, waarbij mijn intuïtie de belangrijkste en beslissende factor in het proces is. Dit resulteert vaak in ongebruikelijke combinaties van disciplines, zowel artistieke als niet-artistieke. De contrasten en spanningsvelden die deze combinaties veroorzaken vormen de drijfveer achter de dialoog die ik graag tot stand wil brengen tussen mijn toeschouwer en mijzelf. Dit is wat mij betreft dan ook een van de belangrijkste onderdelen van het proces van het maken van een artistiek werk.

Mijn eerdere projecten zijn grotendeels opgestart naar aanleiding van een opdracht, bijvoorbeeld van Bio Art Laboratories en de Provincie Limburg. Ze hebben grootse thema’s zoals genetische modificatie van organismen en plastic afval in de rivieren. Thema’s die ik waarschijnlijk nooit zelf uitgekozen zou hebben, maar me wel uitgedaagd hebben om verder te kijken dan mijn neus lang is. Mijn huidige project is mijn eerste artistieke project dat ik echt geheel naar mijn eigen idee heb ingevullen. Mede daarom gaat dit project over mijn geliefde thuishaven: Nijmegen. Het project, Before We Forget genaamd, draait geheel om de verhalen die ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog vertellen over het Nijmegen van de periode 1940-1970. Meer informatie over dit project is hier te vinden.

Wil je meer weten over mijn opleidingen, werkervaringen, skills, etc.? Neem een kijkje op mijn LinkedIn!