Tijdens mijn drieweekse artist in residence in het EI Huis in Gent werd ik naar de stad en haar geschiedenis getrokken door de overvloed aan lokale lekkernijen, die veelal verbonden zijn aan een rijke geschiedenis of legendes. Om anderen ook te laten delen in mijn ontdekking van het zoete paradijs op aarde dat Gent heet, maakte ik deze gids voor een Gentse stadswandeling waarin alle snoepjes, gebakjes en chocolaatjes terug te vinden zijn. Ideaal voor ‘zoetemonden’!

Weet u bijvoorbeeld al wat een Gentse Mok of een Mastel is? Of hoe het nou precies zit met de befaamde Gentse Neuzenoorlog? Of wat een “lutsepoepe” is? Naast de ontstaansverhalen van de lekkernijen worden ook de tradities, bereidingswijze, en andere folklore er om heen uit de doeken gedaan. Ook zijn er interviews met een aantal Gentse snoeplegendes te lezen. Kortom, genoeg informatie om je helemaal in de Gentse snoepwereld onder te dompelen.

Het stadswandelingspakket bestaat uit een wandelgids (geillustreerd met analoge foto’s) aangevuld met een handgetekende kaart, waar de stadswandeling op aangegeven is. De route is in totaal 2 km lang en leidt langs confiserieën, chocolaterieën, de beroemde Gentse neuzenkraampjes, en natuurlijk de monumenten die te maken hebben met de rijke snoepgeschiedenis, zoals het Belfort en de Vrijdagmarkt. Wanneer u alle stops aandoet en overal wat proeft, zult u 3 tot 4 uur bezig zijn en ± €15,- per persoon kwijt zijn aan de zoetigheden.

Een exemplaar bemachtigen?

Er zijn nog een aantal pakketjes van de eerste, speciale oplage. Deze druk (25 stuks in totaal) is gesigneerd en genummerd, de kaart is gedrukt op kalkpapier. De pakketjes zijn te krijgen via mijn webshop, zolang de voorraad strekt.